VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het bericht dat Deutsche bank een megaboete moet betalen voor de afwikkeling van gerommel met Amerikaanse hypotheekproducten leidde tot flinke onrust op de beurs. Voor de toekomst van de bank is het echter belangrijker of de herstructurering slaagt dan hoe groot de boetes precies worden.

Deutsche Bank bevestigde vorige week vrijdag dat de Amerikaanse autoriteiten een soort openingsbod hadden gedaan van 14 miljard dollar. Het gaat hier om compensatie voor schade die is ontstaan door het handelen van de bank op de hypotheekmarkt in aanloop naar de financiële crisis.

De Amerikaanse overheid is al sinds de crisis bezig om banken schadevergoedingen te laten betalen. Uit een optelsom van The Wall Street Journal bleek dit voorjaar al dat de mijlpaal van 100 miljard dollar al is gepasseerd.

Deutsche Bank is de eerste Europese bank die ver gevorderd is met onderhandelingen over een schikking. Tot nu toe zijn Europese banken die in de VS actief zijn, buiten schot gebleven. De verwachting is dat ook de Britse banken RBS en Barclays en ook het Zwitserse UBS nog aan de beurt gaan komen.

De 14 miljard dollar is bijna even veel als de totale marktwaarde van de bank. De hoofdreden waarom het tot een schok leidde is dat het veel meer is dan de 5,5 miljard euro aan reserves die Deutsche Bank heeft staan voor de afwikkeling van juridische procedures.

Valt mee

Maar zakt Deutsche Bank bij een hogere boete inderdaad door de hoeven? Op basis van de resultaten van de laatste Europese stresstesten deze zomer lijkt het mee te vallen.

Hierbij bleek dat Deutsche Bank in een negatief scenario zakt naar een core tier 1-ratio van 7,8 procent. Dat is aanzienlijk minder dan het gemiddelde van 9,4 procent waar bijvoorbeeld ABN Amro en ING ongeveer zitten. Het is echter nog wel duidelijk boven de ondergrens van 5,5 procent die gold om te ‘slagen’.

Wat betreft Deutsche Bank is nog relevant dat er in de stresstest ook een flinke kapitaalverlies als gevolg van juridische procedures was opgenomen. Het ging om bijna 8,9 miljard euro. Met de al gereserveerde 5,5 miljard euro, komt Deutsche Bank zo dus al aan de vrijdag genoemde boetelast.

Hoewel er ook nog andere procedures zijn om af te wikkelen, onder meer een mogelijke schending van sancties tegen Rusland, lijkt er nog wel wat ruimte te zitten in de buffers van de bank voordat deze in een ‘tweede Lehman’ verandert.

Daar komt bij dat Deutsche Bank circa tien miljard euro aan coco’s op de balans heeft staan. Dit zijn obligaties die worden omgezet in eigen vermogen als de kapitaalratio onder een grens (ruim vijf procent) zakt. Een andere optie is het verkopen van leningen. Door deze te verpakken kunnen ze van de balans kunnen worden gehaald. Dit kan de kapitaalratio's ook positief beïnvloeden.

Winst

Veel belangrijker voor Deutsche Bank lijkt dat het op dit moment niet erg winstgevend. De bank boekte in de eerste jaarhelft nog geen miljard euro winst. Ter vergelijking, ING boekte dezelfde periode 3,2 miljard euro winst voor belastingen.

Deutsche Bank heeft onder meer last van het feit dat het sterk afhankelijk is van de zakenbankactiviteiten. Deze verkeren in zwaar weer door matige wereldwijde omstandigheden op financiële markten. Tegelijk staan de rente-inkomsten onder druk door de lage rente en de hevige concurrentie op thuismarkt Duitsland. Er wordt daarom op grote schaal in de kosten gesneden en gekeken naar de verkoop van activiteiten.

Alle aandacht gaat uit naar de kapitaalpositie van Deutsche Bank. Het lijkt er echter op dat deze een megaboete wel zal overleven. Of de bank een toekomst heeft hangt uiteindelijk af van het slagen van die herstructurering.